Bílé víno

V našem sklípku máte k dispozici degustovat  tyto odrůdy bílého vína

  • Aurelius – Odrůda vzniklá prací ing. J. Veverky a ing. F. Zatloukala ve Šlechtitelské stanici vinařské v Perné křížením (Neuburské x Ryzlink rýnský).Je středně bujného růstu, hrozen středně velký s malou, kulatou bobulí žlutozelené barvy, která má tenčí slupku, a proto snadno podléhá napadení plísní šedou. Hnití hroznů se zmírňuje na sušších stanovištích. Odrůda je velmi plodná a hrozny mívají poměrně vysokou cukernatost. Kvalitní, plné víno má charakter vín Ryzlinku rýnského s intenzivnějšími aromatickými látkami širšího spektra, což vytváří určitou kořenitost, ale snižuje svižnost a eleganci vlastní vínům Ryzlinku rýnského.
  • Hibernal je bílá moštová odrůda byla vyšlechtěna ve Výzkumném ústavu v Geisenheimu v Německu profesorem Dr. Helmutem Beckerem. Pochází z mezidruhového křížení: Seibel 7053 x Ryzlink rýnský, klon 239 Gm F-2.Rašení odrůdy je středně pozdní, sklizňové zralosti dosahuje v první polovině října. Odolnost k peronospoře a oidiu je střední až vyšší (v některých letech je nutný postřik proti peronospoře před květem a po odkvětu), k plísni šedé střední. Odrůda zraje 1-2 týdny před Ryzlinkem rýnským, výnos jako Ryzlink rýnský, průměrná cukernatost o něco vyšší a kyseliny o 3 % nižší než Ryzlink rýnský.
  • Ryzlink vlašský – Původ je zatím neznámý a k Ryzlinku rýnskému nemá žádný příbuzenský vztah. Vína se vyznačují vyšším obsahem kyselin, které mohou být až ocelové, při lepší vyzrálosti hroznů a nižší sklizni jsou svěže pikantní a ve vyšších stupních přívlastkových vín působí příjemným zralým dojmem, tvoříce harmonie se zbytkovým cukrem. Ve víně můžeme najít přes svěží vína jakostní, z nichž zavoní rybíz či angrešt a na vápenité půdě kytice lučního kvítí, až po delikátní, medově vyzrálá vína výběrů s příchutí hrozinek, podbarvená  citronovými tóny jemné botrytidy
  • Müller Thurgau – nebo také jen ,,Milerka,,. Odrůda byla vyšlechtěna v ,, Královském výukovém a výzkumném ústavu pro ovocnictví a vinohradnictví,, v Geisenheimu v roce 1882. DETTWEILER a kol. (2000) uvádí, že odrůda Muller – Thurgau je kříženec mezi Ryzlinkem rýnským xMadlenkou královskou. Müller ThurgauMuller- Thurgau je typická moštová odrůda, která dává vínu s příjemnou muškátovou vůní a chutí po broskvích, angreštu, černého rybízu a někdy i citrusových plodů.  Má velmi příjemné aroma a příjemnou kyselinku. V letech s vyšší cukernatostí a horkým a velmi slunečným letním počasí musíme dávat pozor na obsah kyselin.

  • Muškát moravský – Odrůda vyšlechtěná na Moravě panem Ing.V. Křivánkem ve Šlechtitelské stanici v Polešovicích křížením odrůd Můškát Ottonel x Prachttraube. Muškát moravskýOdrůda je bůjného růstu, má středně velký list a její hrozen je střední až velký. Bobule je středně velká, kulatá, zelenožlutá, s výrazem muškátovým aroma. Zrání bobule je rané.Někdy krátká v chuti, zajímavější jsou vína z chladnějších oblastí, kde mají více kyselin a můžou vonět po pomerančích, či černém rybízu.

 

  • Neuburger pochází z Rakouska, kde se pěstuje pod názvem Neuburger a o jeho vzniku se vypráví, že réví této odrůdy bylo v šedesátých létech 19. století vyplaveno Dunajem na břeh u Oberarnsdorfu v oblasti Wachau. Réví nalezli vinaři Ch. Ferstl a F. Marchendl a vysadili v obci Arnsdorf do svých vinic a v roce 1872 vyrobili z první sklizně překvapivě dobré víno. Podle současných poznatků genové analýzy se jedná o nahodilého křížence mezi odrůdami Veltlínské červené a Sylvánské zelené.Je to odrůda bujného růstu, s málo dělenými listy. Má hrozny malé až střední, kompaktní a s kulatými žlutozelenými bobulemi, které nesou na tlusté slupce tmavé tečkování. Dužnina je slizká, velmi příjemné chuti, a proto hrozny lákají k přímému konzumu. Mrazuodolnost i odolnost proti houbovým chorobám je nízká. Zrání hroznů je středně pozdní.Neuburské bývalo na Moravě více rozšířeno a do značné míry potlačilo dříve nejvíce rozšířené Sylvánské zelené. Hlavní příčinou jeho rozšiřování byla vhodnost do sušších, prudce svahovitých poloh. Je náchylnější na sprchávání květenství, ale tomu se dá zabránit štěpováním na slaběji rostoucí podnože a snížením dávek dusíkatých hnojiv.
  • Rulandské bílé je to starobylá odrůda révy vinné, pocházející z oblasti Burgundska. Vznikla jako pupenová mutace z odrůdy Pinot noir, která má modré hrozny. V Alsasku se Rulandské bílé pěstovalo už ve 14.století. odrůda zraje v průběhu měsíce října. Vhodné jsou i půdy teplé, sušší, nejlépe štěrkovito-hlinité nebo sprašovité. Ve vůni a chuti můžeme hledat lískové oříšky, mandle, chlebovou kůrku, vanilku, jemnou kouřovou příchut´, citrusové plody s tóny lipového květu či případně jiných květů.
  • Chardonnay- Odrůda pochází z francouzkého vinařského regionu Burgundsko a vznikla samovolným kříženém (Pinot noir x Heunisch). Odrůda dozrává koncem září až v první polovině řijna, především na aromatické zralosti hroznů.  Charakter vín se mění podle půdních podmínek, z teplejších oblastí mívá chuť a vůni tropického ovoce, někdy karamelu a medu. A z chladnějších oblastí bývá s minerálním charakterem, či velmi příjemné aroma domácího ovoce-vyzrálé jablko, hruška a broskev.
  • Tramín červený – je jednou z nejstarších pěstovaných Tramín červenýodrůd. Podílela se na vzniku mnoha klasických evropských odrůd révy a je oblíbeným partnerem při šlechtění nových odrůd. Původ odrůdy je nejasný a ztrácí se v dávné minulosti.Vína Tramínu mají intenzivnější barvu než většina ostatních bílých vín – jsou zelenožlutá až zlatožlutá. Pro víno Tramínu je přízračná bohatost omamující vůně a kořenitosti, které jsou u vyšších stupňů predikátních vín podbarveny sladce medovými tóny hrozinek. Jeho základní vůni lze přirovnat k vůni čajové růže, kterou doprovázejí další odstíny vůní : skořice, květů pomeranče, citrusových plodů